DPF (FAP) FILTER- IZMJENA, ČIŠĆENJE, SOFTWERSKO UKLANJANJE

dpf 1Dieselski motori kao dio ispušnog sustava imaju i DPF (diesel particulare filter) koji je zadužen za pročišćavanje čadi iz ispušnih plinova diesel motora. Prve filtere ispušnih čestica za dieselske motore u masovnu je primjenu uvela francuska grupacija PSA Peugeot Citroën početkom 2000-tih.  Udio sumpora u gorivu  ima značajnog utjecaja na stvaranje čađe, dok značajan utjecaj ima i pritisak u sustavu za ubrizgavanje zahvaljujući kojem se gorivo raspršuje na veće ili manje kapljice. A, koliko je čađa štetna za okoliš, vjerojatno ne treba spominjati. Bitno je reći  da se DPF razlikuje prema načinu čišćenja. Naime, stariji filteri ove vrste su se trebali mijenjati nakon što bi se napunili čađom, dok su noviji opremljeni sustavom samočišćenja, obično koristeći neki od načina povišenja temperature u samom filteru što dovodi do sagorijevanja čestica čađe.

Također je bitno napomenuti da kod nepravilnog rada nekih dijelova motora ili isključivo vožnje po gradu dolazi do zaštopavanja DPF-a pri čemu je vrlo važna pravilna dijagnostika problema i naravno nakon toga čišćenje DPF-a od strane stručne osobe. U našem servisu imamo jako veliko iskustvo s problemima DPF-a, o čemu je i pisao naš respektabilni magazin Autoklub.

dpfKroz zadnje dvije godine koliko su kvarovi izazvani DPF-om učestaliji kroz ruke mehaničara u našem servisu prošlo je više od 300 vozila, što je prosjek od 2,5 automobila tjedno tako da ne postoji marka i tip vozila koji ima ugrađen DPF, a da se mi nismo s njim susreli.

Ako vozite dizelaša i susretnete se s lampicom sa slike znate pravu adresu na koju ćete se obratiti.

Uz izmjenu i stavljanje potpuno novog DPF-a nudimo vam i čišćenje starog (ukoliko je moguće) vrhunskim Kent proizvodima firme Medialub d.o.o., te i softwersko uklanjanje kako bi se problem otklonio trajno.